Wanneer je last hebt van dyslexie lukt het je niet om vlot de woorden te herkennen en soepel zinnetjes te lezen.
Een hele pagina met tekst hardop lezen is dan ook erg moeilijk; de letters dansen voor je ogen, je weet vaak niet hoe bepaalde letters of hele woorden moeten worden uitgesproken.
Het lijkt wel alsof je Chinees moet ontcijferen.
Ook kun je problemen hebben om woorden goed te schrijven. Je hebt dan ook moeite met dictees en straks in het voortgezet onderwijs heb je moeite met de vreemde talen.

Dyslexie is vaak erfelijk; het kan dus zijn dat er meer gezinsleden zijn of andere familieleden die last hebben van dyslexie.
Dyslexie komt vrij veel voor; vaak zitten er op school meerdere kinderen met een lees- en spellingstoornis, misschien ook wel binnen je eigen klas.
Bij de een zal het meer opvallen als bij de ander.
Er zijn kinderen die moeite hebben met lezen en minder problemen met spelling, maar anderen hebben weer meer moeite met spelling en kunnen wel weer voldoende lezen.
Dyslexie gaat niet vanzelf over en is niet te genezen; je kunt echter wel met hulp de problemen verbeteren .
Er zijn allerlei hulpmiddelen en ook kun je samen met een deskundige (psycholoog en remedial teacher) beter leren lezen en schrijven.
Kinderen met dyslexie zijn vaak erg slim en echte doorzetters; denk maar eens aan beroemde mensen zoals de geleerde Albert Einstein of een creatief iemand zoals Walt Disney.
Naast dyslexie bestaat er ook dyslcalculie; dit zijn kinderen die moeite hebben om snel en goed te rekenen.
Onthoud één ding: ook al heb je dyslexie of dyscalculie, je bent niet dom, maar vaak slim, creatief en een echte doorzetter.

Voor meer informatie kun je lezen in “Letters op de snelweg” een boekje over dyslexie en de filmpje over dyslexie van “Klokhuis”.